Title Image

Honderden deelscooters meer dan toegestaan

Deelscooteraanbieders overtreden in 25 gemeenten regels en afspraken door meer scooters te plaatsen dan toegestaan. In totaal gaat het om meer dan 1.100 ongeoorloofde scooters, blijkt uit een analyse van actiegroep Scootervrij.

In gemeente Den Haag stonden de meeste ongeoorloofde scooters: +179 stuks. Ook in Amsterdam (+159) en Almere (+151) plaatsten aanbieders veel te veel scooters. Op landelijk niveau blijkt aanbieder Check het meest onbetrouwbaar: met +643 scooters te veel.

Beeld: tabel met het aantal ongeoorloofde deelscooters

Overlast

De meeste gemeenten stellen een maximum aan het aantal deelscooters, om overlast te voorkomen. “Veel inwoners ergeren zich groen aan de scooters,” zegt Collin Molenaar van Scootervrij. “Maar deelscooteraanbieders willen het liefst op elke straathoek een scooter. Zij lappen regels over het maximumaantal scooters aan hun laars om zoveel mogelijk geld te verdienen.”

Reactie gemeenten

Scootervrij benaderde de gemeenten waar te veel deelscooters zijn geconstateerd. De gemeenten Capelle aan den IJssel, Eindhoven, Leeuwarden en Zwolle laten weten dat zij de aanbieders sommeren om scooters weg te halen en de regels na te leven.

Analyse

Scootervrij analyseerde per gemeente het aantal deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing via het Dashboard Deelmobiliteit van CROW. Dit geeft alle deelscooters weer die stilstaan. Scooters die in gebruik zijn worden niet weergegeven op dit dashboard, waardoor het surplus aan deelscooters in werkelijkheid hoger zal liggen.

Meer informatie en cijfers vindt u in de bijgevoegde factsheet.

Tags: