Title Image

Achttien gemeenten passen website aan: deelscooters toch niet duurzaam

Achttien gemeenten en vijf lokale politieke partijen halen beweringen over duurzame deelscooters van hun website, op verzoek van actiegroep Scootervrij. “Overheidsinstanties hebben gezag en vertrouwen van burgers. Daarom is het belangrijk dat zij geen onzin verspreiden over deelscooters,” zegt Collin Molenaar van Scootervrij.

De gemeenten die hun website aanpasten zijn: Albrandswaard, Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Borne, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leidschendam, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Tilburg en Vlaardingen. Politieke partijen die hun website aanpasten zijn: de PvdA uit Breda en Den Haag, D66 Den Haag, VVD Rotterdam en CDA Ridderkerk.

Doorgaan met liegen

De gemeenten Barendrecht, Diemen, Dordrecht en Groningen pasten hun website niet aan en blijven hun inwoners voorliegen over deelscooters. Dit geldt ook voor de ChristenUnie Krimpen aan den IJssel, GroenLinks Haarlem, de PvdA Amersfoort en Stem-Lokaal Albrandswaard.

Onjuist en misleidend

De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelde onlangs dat het onjuist en misleidend is om deelscooters duurzaam te noemen; ook met termen als milieuvriendelijk, groen, efficiënt, of schoon. Volgens de RCC kan ook niet worden gesteld dat het verkeer relatief duurzamer wordt, of dat er CO2 wordt bespaard dankzij deelscooters. Deelscooteraanbieders Felyx en GO Sharing kregen daarom een tik op de vingers. Maar veel gemeenten hadden de greenwashing van deze bedrijven al klakkeloos overgenomen.

Wet open overheid

Met een beroep op de Wet open overheid bemachtigde Scootervrij mailcorrespondenties tussen deelscooteraanbieders en diverse gemeenten. Uit deze documenten blijkt dat scooteraanbieders hun misleiding over duurzame scooters ook toepassen op gemeenteambtenaren. Molenaar: “De misleiding heeft een domino-effect. Deelscooteraanbieders misleiden gemeenteambtenaren en vervolgens misleiden gemeenten hun inwoners.”