Title Image

Kabinet, stop met fossiele subsidies

Samen met 96 andere organisaties, roept Scootervrij het kabinet op om de fossiele industrie niet langer te spekken met subsidies. Scootervrij vraagt iedereen de oproep te ondertekenen via www.brandbriefaanhetkabinet.nl

17 miljard

De Nederlandse overheid steunt de fossiele industrie elk jaar met miljarden aan belastinggeld. Zij strooit zo met geld dat ze niet precies zegt te weten om hoeveel geld het gaat, maar dat dit jaarlijks in ieder geval €4,5 miljard is. Uit andere berekeningen blijkt echter dat er per jaar €17 tot €30 miljard subsidie naar de fossiele industrie gaat.

Fietsen en OV

Scootervrij wil dat de overheid meer investeert in fietsen en het openbaar vervoer. Dit maakt het verkeer duurzamer en maakt de openbare ruimte weer vrij voor iedereen. Het volledig gratis maken van het openbaar vervoer kost ongeveer €4 miljard per jaar (exclusief de kosten van eventuele extra treinen, bussen, trams en personeel). Als alleen treinkaartjes gratis worden, kost dit ongeveer 2 miljard euro.

Advertentie in NRC

Vandaag staat in de NRC een paginagrote advertentie met een brandbrief gericht aan het kabinet. De oproep is een initiatief van Fossielvrij NL en krijgt de steun van onder andere pensioenfondsen ABP en PME, banken ASN en Triodos, vakbond FNV en energiebedrijven Fastned en Greenchoice en maatschappelijke organisaties als Natuurmonumenten, Milieudefensie en Cordaid.

Tags: