Title Image

Aantal doodgereden scooterrijders stijgt

In 2022 zijn 51 scooterbestuurders verongelukt, blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS vandaag publiceerde. Het aantal doden, dat in coronajaar 2020 nog daalde naar 36, steeg de afgelopen jaren fors. 2022 vormt een nieuw record sinds 2013, toen 53 scooterrijders overleden.

Vooral jonge jongens

De groep overleden scooterrijders bestaat voor een aanzienlijk deel uit jonge mannen. 27 procent van de overledenen was jonger dan 20 jaar. En meer specifiek was 18 procent van alle overledenen een man jonger dan 20 jaar. Uit cijfers van VeiligheidNL bleek eerder al dat bijna een kwart van alle scooterrijders die op de spoedeisende hulp beland 16 of 17 jaar is: meer dan 2.500 per jaar. Scootervrij vindt dat minderjarigen beschermd moeten worden tegen deze gevaren en pleit voor een verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar.

Gevaarlijkst

Scooters zijn het gevaarlijkste voertuig op de weg. De kans om te overlijden is voor scooterrijders meer dan drie keer groter dan voor fietsers en maar liefst 24 keer groter dan voor automobilisten. De kansen om op de spoedeisende hulp te belanden zijn vergelijkbaar.

Voetgangers en fietsers

Scooterrijders vormen ook een gevaar voor andere verkeersdeelnemers. Met name voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar voor de risicorijders op scooters. Het is niet bekend hoeveel voetgangers en fietsers er zijn doodgereden door scooters; het CBS houdt deze gegevens niet bij.