Title Image

Bol.com schrapt producten voor opvoeren scooters

Bol.com stopt met de verkoop van producten voor het opvoeren van scooters. Dit laat de webwinkel weten aan actiegroep Scootervrij. “Het is geweldig dat Bol.com deze stap zet. Dit is een krachtig signaal dat het opvoeren van scooters taboe is.”

Het betreft producten om scooters sneller te laten rijden dan wettelijk toegestaan. Ook aanpasbare begrenzers gaan in de ban. Met een aanpasbare begrenzer kan de maximumsnelheid van een te snelle scooter ter plekke worden teruggeschroefd. Hiermee worden politieagenten om de tuin geleid die met een rollerbank de constructiesnelheid van scooters controleren.

Marktplaats en Amazon

Opgevoerde scooters en scooters met een aanpasbare begrenzer zijn verboden. Toch staat de politie de verkoop ervan toe. Deze zijn dan ook eenvoudig verkrijgbaar via web- en scooterwinkels. Marktplaats en Amazon, twee grote concurrenten van Bol.com, geven aan niet te willen stoppen met de verkoop van de producten. Zij verschuilen zich achter de Nederlandse regelgeving, die de verkoop niet bestraft. Scootervrij: “Deze bedrijven denken alleen aan geld verdienen en tonen geen enkele blijk van verantwoordelijkheidsgevoel.”

Meer ongelukken

Opgevoerde scooters rijden sneller en veroorzaken daardoor meer ongelukken. Dit is een risico voor de bestuurder en voor andere verkeersdeelnemers: ze veroorzaken meer slachtoffers en meer materiële schade. Scootervrij constateert dat zeker 30 procent van de scooters in Nederland is opgevoerd, wat overeenkomt met 390 duizend scooters.

Meer informatie over opgevoerde scooters in Nederland vindt u in deze factsheet.