Title Image

Deelscooters niet meer welkom in gemeente Utrecht

Deelscooters zijn straks niet meer welkom in Utrecht, omdat burgers er minder door lopen en fietsen. Utrecht is de eerste gemeente die stopt met het aanbieden van deelscooters. Actiegroep Scootervrij is verheugd over het initiatief: “De gemeente kiest voor het belang van haar burgers en het klimaat.”

Met een pilot staat gemeente Utrecht momenteel 300 deelscooters toe. Deze pilot eindigt binnenkort. Scootervrij: “Nu is er eindelijk een gemeente die door de mooie praatjes van deelscooterbedrijven heen prikt.” Deelscooterbedrijven doen beloftes op gebied van duurzaamheid en leefbaarheid in de stad. In de praktijk worden deze niet waargemaakt en ergeren veel burgers zich juist aan foutgeparkeerde scooters.

Minder beweging

Veel gebruikers van deelscooters zouden als alternatief fietsen of lopen. Jaarlijks wordt hierdoor 10 miljoen kilometer minder gefietst en 4 miljoen kilometer minder gewandeld door de komst van deelscooters in Nederland. Dit berekende Scootervrij aan de hand van overheidsevaluaties en data van deelscooteraanbieders. De overstap naar deelscooters is een slechte ontwikkeling voor de volksgezondheid en het klimaat.

Niet duurzaam

Eerder werden GO Sharing en Felyx op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie, vanwege PR-leuzen over hun ‘duurzame’, ‘milieuvriendelijke’ scooters die de ‘planeet groen maken’. Deelscooters blijken juist voor veel vervuiling te zorgen: ongeveer evenveel als een scooter met verbrandingsmotor. Scootervrij: “Toch doen deze fervente greenwashers er alles aan om duurzaam te lijken.”

Explosieve groei

In slechts drie jaar tijd is het aanbod van deelscooters in Nederland explosief gegroeid naar meer dan 12 duizend scooters in tientallen steden en dorpen. Alle aanbieders van deelscooters in Nederland – GO Sharing, Felyx, Check en Tier – kregen recentelijk kapitaalinjecties van miljoenen euro’s om verder uit te breiden. Belangrijke drijfveer achter deze investeringen is de vermeende duurzaamheid van deelscooters.

Tags: