Title Image

Amsterdam toonaangevend met snorfietsbeleid

Gemeente Amsterdam brengt het aantal verkeersongelukken succesvol omlaag door snorfietsers op de autobaan te laten rijden. Het aantal ongevallen waarbij een snorfiets is betrokken daalde van 154 in 2017 naar 25 in 2021. Scootervrij: “Amsterdam geeft het goede voorbeeld. Daar kunnen andere gemeentes veel van leren.”

De gemeente gebruikt sinds kort camera’s om ervoor te zorgen dat snorfietsen ook daadwerkelijk van het fietspad blijven. Daarmee zijn in een halfjaar tijd 19 duizend boetes uitgedeeld en steeg het percentage snorfietsers dat de regels naleeft. Dit maakt het fietspad veiliger, rustiger en – door afwezigheid van uitlaatgassen – ook gezonder.

Gemeentebeleid

Andere gemeenten kunnen er ook voor kiezen om snorfietsen naar de autobaan te verplaatsen. Vorig jaar deed gemeente Utrecht dit in diverse delen van de stad. Volgens actiegroep Scootervrij dragen alle gemeentes de verantwoordelijkheid om dit beleid te onderzoeken en te implementeren. Scootervrij: “Het verplaatsen van de snorfiets kan levens redden. Het zou nalatig zijn richting fietsers om deze kans te laten liggen.”