Title Image

Reclamewaakhond: scooters GO Sharing en Felyx niet duurzaam

GO Sharing en Felyx misleiden de consument door te stellen dat hun scooters duurzaam zijn, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC). GO Sharing en Felyx mogen hun huurscooters niet meer als zodanig aanprijzen. Scootervrij: “Deze bedrijven zijn uitmuntend in greenwashing.”

PR-leuzen

De websites van GO Sharing en Felyx stonden vol met PR-leuzen over ‘duurzame’, ‘milieuvriendelijke’ huurscooters die de ‘planeet groen maken’. Scootervrij: “Door de straten vol te zetten met groene scooters wordt de planeet misschien letterlijk groengekleurd, maar het heeft niets met duurzaamheid te maken.” Actiegroep Scootervrij diende een klacht in bij de RCC, waarna GO Sharing direct beloofde om haar website aan te passen. Felyx ging in verweer, maar zonder succes.

Vervuilend

Huurscooters zorgen voor veel vervuiling. Zo heeft het Kennisinstituut voor Mobilitieitsbeleid (KiM) onlangs berekend dat een elektrische huurscooter twee-en-een-half keer zo vervuilend is als een elektrische scooter in privébezit en zelfs nog vervuilender dan een scooter met verbrandingsmotor. De grootste vervuiling ontstaat bij de productie van de scooters en de accu’s. Huurscooters hebben een kortere levensduur en worden eerder vervangen door een nieuwe.

Groeidrift

Scooterverhuurders zijn in enkele jaren tijd enorm gegroeid. GO Sharing en Felyx bezitten samen al meer dan tienduizend scooters in tientallen Nederlandse steden. Beide bedrijven kregen vorig jaar kapitaalinjecties van miljoenen euro’s om verder uit te breiden in Nederland en Europa. Scootervrij: “Deze bedrijven willen zo snel mogelijk groeien. Dat mag in Nederland. Maar niet door de consument te misleiden.”