Title Image

Scooters zeer negatief in nieuws 2021

De scooter stond veelal in een negatief daglicht in het nieuws van 2021. Negentig procent van de berichten waarin een scooter voorkomt gaan over negatieve dingen, zoals verkeersongevallen, geweld en overlast. Dit blijkt uit een nieuwsanalyse van actiegroep Scootervrij. “Scooters zorgen voor een hele hoop ellende en dat is goed terug te zien in het nieuws,” zegt Scootervrij.

Ernstig gewond

De helft van de berichten ging over verkeersongevallen. Bij 68 procent van deze ongevallen raakte iemand ernstig gewond, wat leidde tot een ziekenhuisbezoek of zelfs een sterftegeval. Scootervrij: “Ondanks dat er heel veel nieuwsberichten verschijnen over scooterongevallen, halen de meeste ongevallen het nieuws niet. Jaarlijks komen meer dan 13 duizend scooterrijders op de spoedeisende hulp. En dat is nog exclusief alle fietsers en voetgangers die gewond raken door aanrijdingen met scooters.”

Criminaliteit

Scooters werden ook regelmatig in verband gebracht met criminaliteit. Tientallen fietsers en voetgangers werden slachtoffer van geweld en beroving door scooterrijders. En inbrekers en overvallers gebruikten de scooter regelmatig als vluchtvoertuig. Verder kwamen veel scooterrijders in aanraking met de politie wegens te hard rijden, rijden onder invloed en het niet hebben van een rijbewijs.

Nieuwsanalyse

Actiegroep Scootervrij analyseerde in totaal 1.420 berichten waarin werd gesproken over ‘scooters’, ‘brommers’, of ‘snorfietsen’. Alleen berichten over voorvallen in Nederland werden meegerekend. Waar verschillende media over hetzelfde voorval spraken, is dit als één bericht geteld.

Beeld: grafiek met de meestvoorkomende voorvallen in het nieuws