Title Image

Drieëndertig scooterbestuurders doodgereden

In 2020 zijn 33 scooterbestuurders verongelukt, blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS vandaag publiceerde. Hoewel slechts één procent van de weggebruikers op een scooter rijdt, is zeker vijf procent van de verkeersdoden een scooterrijder. Scootervrij vindt het onacceptabel dat mensen elkaar op straat doodrijden en wil dat scooters uit het straatbeeld verdwijnen.

Vorig jaar overleden er negen scooterbestuurders minder dan in 2019. Daar staat tegenover dat er meer fietsers werden doodgereden. In 2020 overleden er 229 fietsers en 41 voetgangers. De cijfers van het CBS geven niet aan door welke vervoersmiddelen deze mensen zijn aangereden. Een deel van deze slachtoffers is mogelijk doodgereden door een scooter.

Betere boekhouding

Scootervrij wil dat er bij elk verkeersongevallen wordt bijgehouden waardoor mensen om het leven komen. Op dit moment is onduidelijk hoeveel fietsers en voetgangers omkomen door een aanrijding met een scooterrijder. Dit is belangrijke informatie om overheidsbeleid op te kunnen sturen. “Fietsers en voetgangers kiezen niet voor de risico’s die bij een scooter komen kijken, maar vallen als kwetsbare weggebruikers wel ten prooi aan de bestuurders die bereid zijn grote risico’s te nemen.”